Skip to main content

In het Japans betekent het woord “irezumi” “tatoeage”. Bij traditioneel Japans tatoeëren brengen irezumi kunstenaars met een bamboenaald inkt in de huid van een persoon en vegen dan het overtollige weg. Dit proces wordt bij elke sessie ontzettend vaak herhaald om één ontwerp te voltooien.

Japanse tattoos werden van oudsher gedragen door leden van de Yakuza (Japanse maffia) ter identificatie en als symbool van hun lidmaatschap van een organisatie. Tegenwoordig worden ze gezien als lichaamskunst of vormen van zelfexpressie; de meeste mensen dragen ze zonder de bedoeling tot welke groep dan ook te behoren.

Er bestaat bij de Japanse tattoo een grote verscheidenheid aan ontwerpen, waaronder mythische wezens, planten, dieren zoals draken en tijgers, bloemen zoals kersenbloesems en pioenrozen, geometrische vormen zoals cirkels en spiralen, en Japanse kanji karakters.

Verschillende kunstenaars gebruiken een breed scala aan kleuren, maar traditioneel werd rode inkt gebruikt voor de contouren rond figuren en zwarte inkt voor de achtergronden. Andere kleurencombinaties die men vaak ziet zijn groen/blauw op wit, paars op lichtroze of geel, en blauw op groen. Bij grotere formaten worden hele rugstukken of andere huidvlakken vaak bedekt met een enkel motief.

Wat is Irezumi en wat betekent het

Irezumi is de traditionele Japanse tatoeagestijl. De ontwerpen zijn duidelijk opgezet en deze tatoeages worden gekenmerkt door zwarte achtergronden met onderwerpen op de voorgrond met levendige kleuren en symbolen van culturele betekenis.

De geschiedenis van de Japanse tattoo

De geschiedenis van Irezumi is fascinerend en begint bij de samoerai. Irezumi werd gebruikt om leden van de samoeraiklasse te identificeren, en ook om hun rang en macht te tonen. De tattoos werden ook gebruikt voor spirituele en magische doeleinden, want de Japanners geloofden dat inkt gebruikt kon worden om hen tegen kwaad te beschermen.

Na verloop van tijd evolueerde de kunst van Irezumi en werd ze populairder bij de algemene bevolking en zoals eerder gezegd de Japanse maffia. Tegenwoordig wordt ze beschouwd als een deel van de Japanse cultuur en vaak gebruikt om persoonlijke emoties uit te drukken of belangrijke levensgebeurtenissen te herdenken.

Foto: Paradox Tattoo Enschede

Soorten symbolen in Japanse tattoos

In Japanse tattoos worden symbolen verwerkt die verschillende dingen voorstellen. Een draak, bijvoorbeeld, zal kracht en macht uitbeelden, terwijl kersenbloesems schoonheid uitdrukken en de vergankelijkheid van het leven symboliseren. Lotusbloemen worden gebruikt om wijsheid te tonen, terwijl water de natuurlijke stroom van het leven symboliseert. Verder zie je vaak tijgers, vuurvogels, bloemen zoals pioenrozen maar ook vogels en andere mythische wezens.

Waar kun je in Nederland een Japanse tattoo laten zetten

We hebben in Nederland enkele specialisten als het gaat om Japanse tattoos. Je kunt hiervoor terecht bij de volgende tattooshops:

Paradox Tattoo in Enschede

Dragon Tattoo in Eindhoven

Blue Blood Studios in Amsterdam