De mandala tattoo betekenis is zeer uitgebreid en heeft ook een diepere betekenis die moeilijk in woorden te bevatten is. De mandala is een spiritueel symbool dat afkomstig is uit het boeddhisme. De naam mandala komt uit het Sanskriet, en het betekend “cirkel”. De mandala staat symbool voor de kosmos en de cirkel voor perfectie. De basisvorm voor een mandala tattoo is zoals de naam al doet vermoeden de cirkel. De afzonderlijke delen in de cirkel geven een bepaalde balans weer. Niet alleen in het boeddhisme komen mandala’s voor, ook in veel andere culturen en religies zien we deze symbolen. In veel van deze tradities wordt de mandala gebruikt om de focus te versterken tijdens het mediteren. Mandala’s zijn te vinden in veel boeddhistische kloosters. Een mandala tattoo is tijdloos.

Mandala tattoo betekenis kort samengevat:

  • Perfectie
  • De kosmos
  • Evenwicht

Daarnaast zorgt een mandala voor:

  • Minder stress
  • Bescherming
  • Wijsheid
  • Hulpmiddel bij meditatie

Psychologie achter de mandala

De psycholoog Carl Gustav Jung ontdekte de betekenis van de mandala door zijn eigen innerlijke werk. De verschillende onderdelen van de mandala kunnen gezien worden als delen van de maker. Het middenstuk van de mandala is het beginpunt, waar de omliggende ringen uit voort vloeien. Net als in het handschrift legt de mens iets van zijn innerlijk bloot in de mandala. Elke mandala draagt een bepaalde symboliek, met zijn eigen vorm, lijn en ritme. Dit kan veel zeggen over de maker.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door BEЯTUS GIESKES (@bertusgieskes) op

Dotwork

Een mandala tattoo is op veel verschillende manieren te zetten. Vaak worden mandala’s gecombineerd met dotwork. Bij dotwork tattoos wordt het beeld gedeeltelijk of helemaal opgebouwd uit puntjes. De mandala tattoo kan zoals elke tattoo veel zeggen over zowel de drager als de maker. De ruimteverdeling, regelmatigheid en de dichtheid, het zegt allemaal iets over het innerlijk van de maker en de weerspiegeling hiervan op de drager. Om deze reden is het van groot belang dat je geen kopie van een andere tattoo laat maken, maar een mandala laat ontwerpen en zetten door een tatoeëerder die hierin gespecialiseerd is. Een geslaagde tattoo begint bij het vinden van een goede tattoo artiest.