Skip to main content

De maori tattoo betekenis is zeer uitgebreid en vindt zijn oorsprong bij de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de maori. De maori’s lieten deze versiering hoofdzakelijk in het gezicht tatoeëren maar ook op de billen, dijen en andere lichaamsdelen door krassen aan te brengen. De versieringen werden dus niet zoals tegenwoordig met een tattoomachine aangebracht, maar op een meer primitieve manier. De tattoos werden gedragen door leden van verschillende maori stammen met ieder hun eigen herkenbare patronen.

Maori tattoo betekenis

Oorspronkelijk werden alleen belangrijke stamleden getatoeëerd, had je dus geen tattoo dan betekende dit een lagere sociale status. De tattoos werden aangebracht rond de puberteit tijdens verschillende rituelen. Een maori krijger kreeg niet alleen hoger aanzien, maar was door zijn tattoo ook aantrekkelijk voor vrouwen. De vrouwen waren soms ook getatoeëerd maar minder dan mannen en dit werd beperkt tot de lippen, neusvleugels en de kin. Afhankelijk van de stam had ieder deel van het gezicht een eigen betekenis. Het stamhoofd kon herkend worden door anderen aan zijn gezichtstattoo.

In het westen worden maori tattoos over het algemeen gezet omdat men ze gewoon mooi vindt. Toch hebben de afzonderlijke patronen wel degelijk een betekenis. Er wordt wel eens gedacht dat een westerling geen maori tattoo mag dragen. Dit is echter een misverstand. Maori tattoos zijn werelderfgoed en iedereen kan deze dragen of aanbrengen zoalng dit met de juiste intenties gebeurt.

Maori tattoo voorbeeld

Polynesische tattoo

Maori tattoos worden vaak verward met polynesische tattoos. Niet elke polynesische tattoo is een maori tattoo, alhoewel deze wel kan zijn opgebouwd met vormen of patronen van de maori. Met een polynesische tattoo bedoelen we een tattoo die is gemaakt in de stijl van 1 van de polynesische eilanden of een mix van verschillende stijlen uit deze eilandengroep. Een maori tattoo is het best te herkennen aan de grote spiraalvormige levenslijnen die niet getatoeëerd zijn en dus de huid laten zien. De meeste artiesten hebben hun eigen stijl als het gaat om maori tattoos.

Een polynesische tattoo bevat verschillende elementen en patronen en is in zijn algemeenheid vaak hoekiger. Veel vormen en patronen die gebruikt worden in polynesische tatoeages zijn abstracte vertalingen van elementen uit de natuur met ieder hun eigen betekenis.

Maori tattoo in Nederland