Skip to main content

Niet lang na de eerste tattoo conventie van Lyle Tuttle, begonnen soortgelijke evenementen over de hele wereld te verschijnen, waaronder in Duitsland en Spanje. Gedurende de twee decennia die volgden werden tattoos steeds meer geaccepteerd door het publiek en werd de kunstvorm meer gewaardeerd. Als gevolg daarvan werden de banden met tatoeëerders in Japan aangehaald en werden oude ontdekkingen gedaan, zoals het gemummificeerde lichaam van Otzi de Iceman.

In de jaren negentig kwamen er steeds meer jaarlijkse tattoo-conventies, die in veel steden en landen een vast onderdeel werden van het sociale leven. Om de 20-jarige verjaardag van de First World Tattoo Convention te herdenken, organiseerden Lyle Tuttle en Dave Yurkew een speciaal evenement in januari 1996 in Houston, Texas. Dit diende als een gelegenheid om na te denken over de afgelopen twee decennia van de tattoo cultuur en haar enorme groei.

De uitbraak van het COVID-19 virus was een tragedie voor zowel tatoeëerders als tattoo conventies. In dezelfde geest veroorzaakte de AIDS-epidemie in de jaren tachtig een schadelijk stigma rond de tattoo-industrie, waardoor de erkenning ervan in vele delen van het land afnam. Daardoor ontstond een hele populatie mensen die de vooroordelen die zij in het verleden hebben ontwikkeld, nog steeds handhaven.

Het is duidelijk dat de tattoo scene aan het veranderen is om meer mensen tegemoet te komen, waarbij velen zich bewust worden van de behoefte aan meer beschermende uitrusting, zoals gelaatsschermen, schorten en maskers, en aan meer milieuvriendelijke producten. Dit toont de vooruitstrevendheid van de tattoo-cultuur aan, aangezien mensen ernaar streven om voor onze planeet en haar bewoners te zorgen.

Nu kunnen eigenaren van tattoo shops, tattoo artiesten, en organisatoren van conferenties zich verheugen in het feit dat de industrie zich herstelt van iets wat onmogelijk werd geacht. Met de snelle en constante vooruitgang die gemaakt wordt, zal de tattoo gemeenschap zich ontwikkelen en transformeren op innovatieve en opwindende manieren.

Het is goed om te zien dat ook de tattoo scene zich met een razend tempo ontwikkeld. Betere tattoo machines, nieuwe regelgeving en opkomende tattoo technologie zoals tattoo brushes en tattoo apps. Zowel tattoo artiesten als cliënten kunnen hun voordeel hiermee doen.